W Piasecznie smakowano żywność ekologiczną
Podczas Jarmarku Piaseczyńskiego (w niedzielę, 15 września) żywność ekologiczna była serwowana po raz ostatni w ramach operacji pn. „Z głową i ze smakiem – współpraca rolników ekologicznych w skracaniu łańcucha dostaw”. W imprezie uczestniczyło kilka tysięcy osób, a stoisko Stowarzyszenia GRUPA ODROLNIKA oraz rolników z mazowieckiego było wręcz oblegane. Dla wielu uczestników zabawy była to pierwsza okazja, aby skosztować prawdziwie ekologicznej żywności.
Jan Czaja ze Stowarzyszenia GRUPA ODROLNIKA podkreśla, że bezpośredni kontakt z rolnikami i producentami ekologicznymi ułatwia dostęp do lokalnie wytwarzanej żywności, produkowanej i przetwarzanej w sposób zgodny z wymogami rolnictwa ekologicznego. Stoisko umożliwia też zbadanie potrzeb i oczekiwań potencjalnych konsumentów.Uczestnicy imprezy za darmo degustowali owoce, warzywa, napoje i inne artykuły żywnościowe pochodzące od rolników z czterech województw: mazowieckiego, małopolskiego, świętokrzyskiego i lubelskiego. Kucharki obecne na stoisku przygotowały smaczne i zdrowe potrawy, jak gulasz czy leczo oparte na produktach ekologicznych. Kolejne porcje błyskawicznie znikały ze stołu, a osoby degustujące podkreślały walory smakowe i aromatyczne ugotowanych dań.Istotną rolę dla organizatorów stoiska stanowi edukacja. Dlatego eksperci GRUPY ODROLNIKA przybliżali obecnym na imprezie między innymi różnice pomiędzy żywnością ekologiczną a konwencjonalną. Natomiast ankieterzy sprawdzali świadomość konsumentów również pod względem znajomości znaku euroliścia czy możliwości nabywania żywności ekologicznej.
Kolejnym priorytetem była edukacja dzieci. Stworzono specjalną strefę z meblami dostosowanymi do potrzeb najmłodszych, gdzie w atrakcyjny, wesoły i przystępny sposób przekazywano wiedzę zarówno na temat żywności ekologicznej, jak i oznaczeń, symboli widniejących w handlu. Bez odpowiedniego poziomu edukacji nie uda się wypromować w społeczeństwie ekologicznych warzyw, owoców i innych produktów. Liczby niestety nie kłamią – problem nadwagi dotyczy już co piątego ucznia (w wieku 10-16 lat) w Polsce, według badania Instytutu Żywności i Żywienia. Musimy zmienić ten niekorzystny trend!Stoisko w ramach operacji pn. „Z głową i ze smakiem – współpraca rolników ekologicznych w skracaniu łańcucha dostaw” poprzednio gościło podczas dużych wydarzeń plenerowych w województwach: małopolskim, lubelskim i świętokrzyskim. Działania były jednym z elementów związanych z budową oddolnej Strategii Rozwoju Rolnictwa Ekologicznego.
– Budowa łańcucha dostaw żywności w ramach rolnictwa ekologicznego jest bardzo ważna, ponieważ zainteresowanie konsumentów tego rodzaju żywnością ciągle rośnie. Bez wsparcia organizacji łańcucha dostaw żywności ekologicznej ciężko jest mówić o rozwoju w Polsce rolnictwa ekologicznego. Klucz do sukcesu leży we współpracy rolników przy budowaniu oferty produktów ilościowo atrakcyjnej dla konsumenta oraz możliwie jak największym uproszczeniu dostępu konsumenta do rolnika, właściciela gospodarstwa czy producenta – tłumaczy Jan Czaja.